Bir konu hakkında bilgi vermek, gerçeği göstermek, fikri savunma veya tezi kanıtlamak maksadıyla kaleme alınan yazılardır. Makalelerde temel faktör fikirdir. Makalede temel amaç; kanıtlama, bilgilendirme, açıklama olduğu gibi eleştiri de olabilmektedir. Bu yazımızda genel makale bilgilerini anlatacağız ve makale örnekleri çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Makale Nedir?

Kısaca makale, eleştirmek için yazılan düşünce veya bir görüşü kanıtlarıyla birlikte savunma yazılarına makale denir.

Ciddi, açık ve anlaşılır şekilde yazılar yazılır. Her konuda makale yazılabilir.

Makale Nasıl Yazılır?

Makaleler giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından meydana gelmektedir. Makaleler, bu şablon üzerinde özenle planlanmalıdır. Konudan bahsedilen bölüm makalenin giriş kısmını oluşturmaktadır. İlk olarak giriş kısmında savunulan konu veya görüş sergilenir.

Okuyucu makale içinde hangi konunun inceleneceğini bu kısımda anlar. Seçilen konunun ele alınarak işlendiği ve belgelerle desteklendiği kısım ise makalenin gelişme kısmını temsil eder. Burada yazar savunduğu görüşü ispatlamak için tüm kalem gücünü ortaya koyar.

Örnekler, tanıklar ve açıklamalardan yararlanır. Dahası alıntılara başvurarak kanıtlarını boyutlandırır. Bilgilerin ve düşüncelerin yoğrulup bir sonuca kavuşturulduğu kısım ise makalenin sonuç kısmını oluşturmaktadır. Yazının etkisi sonuç kısmında zirve noktasına ulaşır. Makale içinde konu yeterince açıksa ve gelişme kısmında yeterli açıklama yapılmışsa, sonuç kısmı yazılmasa da olur.

DENEME ÖRNEKLERİ İÇİN TIKLAYIN..

Makalede Bulunması Gereken Bilgiler

1- Yazar adı (soyadı)

2- Yayın tarihi (ayraç içinde)

3- Makale Adı – Dergi adı (koyu yada italik)

4- Cilt numarası

5- Sayısı

6- Sayfa numarası

Makale Çeşitleri Nedir?

Makale çeşitleri; makaleler seçilen konuya göre uzun ya da kısa olabilir. Makale her konuda yazılabilir. Makalenin yazılacağı konu güncel olabileceği gibi, felsefi, sanatsal, bilimsel de olabilir. Bu arada edebi makale sanatla ilgili konuları işler. Makaleler niteliklerine göre temelde ”edebi makale” ve ”mesleki makale” olmak üzere 2 gruba ayrılır.

1- Mesleki Makale: Ekonomi, tıp, sosyoloji gibi bilim ve bilime dayalı mesleklerin değişik dalları ile ilgili konuları işleyen makale türüdür.

2- Edebi Makale: Edebiyat, dil ve sanatla ilgili konuları işleyen makale türüdür.

Makalenin Özellikleri

1- Makaleler belli bir plan çerçevesinde yazılır.

2- Makalelerde açıklayıcı anlatım, kanıtlayıcı anlatım ve öğretici anlatım ağır basar.

3- Makalelerde nesnel verilerin kullanımına yer verilir.

4-  Makale başlığı okurun ilgisini çeken ve içeriği kapsayan nitelikte olmalıdır.

5- Söz oyunlarına başvurulmaz. Süslü anlatımlardan uzak durularak düşünceler doğrudan aktarılmaya çalışılır.

6- Konu bilimsel yöntemlerle değerlendirilir.

7- Makaleler asıl maksadı okuyucuya bilgi vermeyi hedefler.

8- Makalelerde sözcükler, gerçek anlamlarıyla kullanılır. Ayrıca kelime oyunlarına yer yoktur.

9- Makalelerin toplumu yönlendirmek ve aydınlatmak gibi önemli görevleri vardır.

10- Makaleler; gazete ve dergi, yada İnternet ortamında yayınlanır.

11- Makaleler genel itibari ile giriş, gelişme ve sonuç kısımlarından oluşur.

12- Makaleler verdikleri bilgileri kanıtlarlar. Bunun için belgeler sunar ve alıntılara yer verirler.

13- Makalelerde anlaşılır ve ciddi bir dil kullanılması önemlidir. Anlaşılamayan bir makale hedefine ulaşamaz.

14- Makaleler kısa veya uzun olma gibi bir amaç gütmez. Asıl hedef konunun açıklayıcı şekilde aktarılmasıdır.

15- Makale içinde örnekleme, tanık gösterme, karşılaştırma gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir.

16- Makale yazımı için herhangi bir konu sınırlaması yoktur, her konuda yazılabilir.

17- İnsanı ve toplumu ilgilendiren bilimsel, sanatsal, politik ve sosyal içerikli her türlü konu makalede için kullanılabilir.

Makale Türleri

Makaleler bazı yerlerde edebi ve bilimsel ikiye ayrılır. Bazı yerlerde ise gazete ve bilimsel makaleler şeklinde sınıflandırılır.

Asıl amaç burada yapılmak istenen ayrım şudur: bilimsel makaleler alanında uzman kişilerce yazılmak zorundayken gazete makaleleri şeklinde nitelendirilenler, bir konu hakkında uzman olmasa da yeterli bilgiye sahip kişilerce yazılanları kasteder.

Bilimsel makaleler bilim dergilerinde yayınlandığından dergi makaleleri olarak da karşınıza çıkabilir.

Aynı şekilde edebi tarz makaleler de gazetelerde yayınlandığından gazete makalesi adıyla anılmaktadır. Sonuç olarak makaleleri ana kategori olarak 3 başlık altında ele almak daha yerinde bir tercih olacaktır.

Bu 3 başlık; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri şeklinde olacaktır. Edebi makale; içeriğinde dil, edebiyat ve sanat konularını ele alan makalelerdir. Bu makaleler dergi ve gazetelerde yayımlanabileceği gibi yazarı isterse kitap haline de getirilebilir.

Makale Örnekleri

Makale örnekleri kısa olarak ve uzun olarak hepsini derledik. Edebi, bilimsel ve akademik olarak da makale örnekleri sizler için paylaştık.

1- Makale Örneği

makale örnekleri

2- Makale Örneği

makale örnekleri kısa

3- Makale Örneği Akademik

makale örneği akademik

4- Makale Örneği Bilimsel

makale örneği bilimsel

4- Makale Örneği Edebi

Makale Örnekleri

5- Farklı Makale Örneği

makale örneği kısa

6- Makale Örneği Kısa Anlatım

makale örnekleri kısa anlatim

Makale ile Genellikle Karıştırılan Yazı Türleri

Makaleler, özellikle fıkra, sohbet ve deneme yazı türleri ile karıştırılmaktadır. Aralarındaki farklara bakalım.

Makale ile deneme arasındaki ayırt edici farklar; makale yazarı bilgilendirmeyi ve öğretmeyi amaçlar. Terimsel ve bilimsel dil kullanır. Konuyla ilgisi olan okurlara hitap ettiğinden hedef kitlesi kısıtlıdır. Anket, belge ve istatistiksel veriler kullanarak bilgilerini kanıtlar ve savunur fakat deneme yazarı konuyu özgürce seçebilir. Kişisel görüşlerini okuyucu ile paylaştığı için hitap ettiği kitle makaleden daha geniştir. Okuyucuya öğretmeyi değil okuyucuyu konu üzerinde düşündürmeyi hedefler.

Sohbet ile makale arasındaki ayırt edici farklar; Makalede konu çok derin işlenirken, sohbette durum öyle değildir. Sohbette konu yüzeysel olarak ele alınır. Makaleler konuyu ispat gayesi güderken sohbette böyle bir durum söz konusu değildir. Makalelerde bilimsel ve ciddi dil kullanılırken sohbette daha samimi bir konuşma dili tercih edilir.

Makale ile fıkra arasındaki ayırt edici farklar; Makalede ele alınan konu bilimsel olarak ele alınıp incelenirken fıkrada yazarın kişisel görüşüyle konular ele alınıp incelenmektedir. Makalede çok güçlü kanıtlar sunarak verilen bilgiler kanıtlanmaya çalışılırken fıkra yazarı bilgileri ispatlama konusunda özgürdür. Dahası ister ispatlar ister ispatlamaz. Makale yazısı ciddi bir dil ile aktarılırken fıkra dili oldukça rahat ve içtendir.

Türk Edebiyatında Makale

Makale türü, edebiyatımıza Tanzimat döneminde gazete ile birlikte batıdan giren bir türdür.

Türk edebiyatında makale türünün ilk örnekleri Tanzimat döneminde görülmektedir.

İlk makale, Şinasi tarafından çıkarılan ve ilk özel gazete kabul edilen Tercüman-ı Ahval’de Mukaddime adıyla 1860 yılında yayımlanmıştır. Ziya Paşa, Namık Kemal, Şemseddin Sami, Beşir Fuad, Muallim Naci gibi sanatçılar bu türün gelişmesini sağlamıştır. Servet-i Fünun döneminde ise bu tür yayılmış ve gelişmiştir.

Yorumlar (1)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

Hamza Ayaz 1 sene önce

Beğendim faydalı olmuş.