• Ana Sayfa
  • Nedir
  • Asit Yağmurları Nedir? Nasıl Oluşur ve Zararları Nelerdir? [Detaylı Anlatım]

Asit yağmurları nedir kısaca, havadaki bazı kirleticiler tarafından asidik hale getirilmiş yağmurdur.

Asit yağmuru bir asit birikimidir birçok şekilde görünebilir. Islak birikimi, normalden daha asidik hale gelen yağmur, sulu kar, kar veya sistir.

Asit Yağmurları Nedir?

Kuru birikim diğer bir asit birikimidir. Gazlar ve toz parçacıkları asidik hale gelir.

Hem ıslak hem de kuru birikim, bazen çok uzun mesafeler için rüzgar tarafından taşınabilir.

Islak ve kuru formlardaki asit birikimi binalara, arabalara ve ağaçlara düşer ve gölleri asidik hale getirebilir.

Forumlarda veya kapalı alanlarda asit birikimi insanlar tarafından solunabilir ve bazı insanlarda sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu görüntü çevremizdeki asit yağmuruna giden yolu göstermektedir. Asit yağmuru sonuçlar kükürt dioksit (SO olduğunda 2 ) ve nitrojen oksitleri (NO X ) atmosfere yayılan ve rüzgar ve hava akımları ile taşınır.

SO 2 ve NO X sülfürik ve nitrik asitler meydana getirmek üzere su, oksijen ve diğer kimyasal maddeler ile reaksiyona girer.

Bunlar daha sonra yere düşmeden önce su ve diğer malzemelerle karıştırılır.

Asit birikmesi göllere ve akıntılara yıkandığı zaman, bazının asidik hale gelmesine neden olabilir.

Uzun Süreli İzleme (LTM) Ağı, su eko sisteminin sağlığı ve su kütlelerinin aside neden olan emisyonlar ve asit birikimindeki değişikliklere nasıl yanıt verdiği hakkında değerli bilgiler sağlamak için 280’den fazla alanda yüzey suyu kimyasalı ölçer ve izler.

Asit Yağmurları Hangi Gazlardan Oluşur?

Asit yağmura neden olan SO 2 ve NO X’in küçük bir kısmı yanardağlar gibi doğal kaynaklardan gelirken, çoğu fosil yakıtların yanmasından gelmektedir. Atmosferdeki SO 2 ve NO X’in başlıca kaynakları şunlardır:

  • Elektrik üretmek için fosil yakıtların yakılması. SO üçte ikisi 2 ve NO dörtte biri X atmosferde elektrik jeneratörleri gelir.  Araçlar ve ağır ekipman. Üretim, petrol rafinerileri ve diğer endüstriler.
  • Rüzgarlar, uzun mesafelerde ve sınırların ötesindeki SO 2 ve NO X’i , asit yağmurunu herkes için değil, sadece bu kaynaklara yakın yaşayanlar için de sorun haline getirebilir.
  • Baktığımızda CO2 ve SO2 havadaki kirliliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Isıtma sistemleri, termik santraller ve endüstri kurumlarında kullanılmakta olan başta da söylediğimiz CO2 ile SO2 den dolayı kurşun ve kadmiyum maddeleri içermesinden dolayı oluşmaktadır.
  • Hava kirliliğine neden olanlar CO’nun %52, Hidrokarbonların %12, SO2’nin %18, NO2’nin %6 ve diğer parçacıkların ise, %12 dir, Asit yağmurlarına neden olur.
  • Isıtma sistemlerinde, termik santrallerinde ve endüstri de kullanılan CO2 ve SO2 yayması hava kirliliğine sebebiyet vermektedir.

Asitlik nedir?

Asidik ve bazik kimyasal bileşikleri tanımladığımız iki yoldur. Asitlik, PH ölçeği kullanılarak ölçülür. Bir PH ölçeği sıfırdan (en asidik) 14’e (en temel veya alkali ) doğru ilerler. Temel veya asidik olmayan bir maddeye “nötr” denir ve bunun pH’ı 7’dir.

Asit Yağmurları Nedenleri? 

Asit yağmurlarının nedenlerine detaylıca bakalım.

1- Asit Yağmurun Kaynakları

  • Asit yağmuru, kükürt dioksit ve azot oksitleri gibi bileşiklerin havaya salınmasıyla başlayan kimyasal reaksiyondan kaynaklanır. Bu maddeler, asit yağmuru olarak bilinen daha asidik kirleticiler oluşturmak için su, oksijen ve diğer kimyasallarla karışıp reaksiyona girdiği atmosfere çok yükselebilir.
  • Sülfür dioksit ve azot oksitler suda kolayca çözülür ve rüzgar tarafından çok uzaklara taşınabilirler. Sonuç olarak, iki bileşik, belirli günlerde yaşadığımız yağmur, kar  ve sisin bir parçası haline geldikleri uzun mesafelere gidebilirler.
  • İnsan aktiviteleri asit yağmurunun ana sebebidir. Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca, insanlar atmosferin içindeki gaz karışımını değiştirdikleri kadar çok farklı kimyasalları serbest bıraktılar.
  • Elektrik santralleri , elektrik üretmek için kömür gibi fosil yakıtları yaktıklarında sülfür dioksitin ve nitrojen oksitlerin çoğunun çoğunu serbest bırakırlar . Ayrıca otomobil, kamyon ve otobüslerden çıkan egzoz , nitrojen oksitleri ve kükürt dioksiti havaya bırakır. Bu kirleticiler asit yağmura neden olur.

2- Asit Yağmurları Tepkimeleri?

  • Doğa dengeye bağlıdır ve bazı yağmurlar doğal olarak asidik olmasına rağmen, pH seviyesi 5.0 civarındayken, insan faaliyetleri daha da kötüleştirmiştir. Normal çökelme yağmur, sulu kar veya kar gibi – hava, toprak, ana kaya, göl ve akarsularda bulunan alkali kimyasallar veya asidik olmayan maddeler ile reaksiyona girer.
  • Bu reaksiyonlar genellikle doğal asitleri nötralize eder. Bununla birlikte, eğer çökelti çok asidik hale gelirse, bu malzemeler tüm asitleri nötralize edemeyebilir. Zamanla, bu nötralize edici maddeler asit yağmuru ile yıkanabilir. Ürünlere, ağaçlara, göllere, nehirlere ve hayvanlara zarar verebilir.

Asit Yağmurlarının Zararları

Asit yagmurlari nedir

Asit Yağmurları İnsanlarda Sağlık Sorunlarına Neden Olabilir mi ?

  • Kükürt dioksit ve azot oksitleri gibi hava kirliliği solunum hastalıklarına neden olabilir veya bu hastalıkları daha da kötüleştirebilir. Astım veya kronik bronşit gibi solunum hastalıkları, insanların nefes almasını zorlaştırır. Asit yağmura neden olan kirlilik de küçük parçacıklar oluşturabilir.
  • Bu parçacıklar insanların akciğerlerine girdiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir veya mevcut sağlık sorunlarını daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, azot oksitler de yer seviyesindeki ozona neden olur.
  • Bu zemin seviyesindeki ozon, pnömoni ve bronşit gibi solunum problemlerine neden olur; ve hatta kalıcı akciğer hastalığına neden olabilir. İnsanların endişelenmesi gereken sağlık etkileri asit yağmura neden olmaz, ancak insanların bu küçük parçacıklarda veya ozonda nefes almasıyla ortaya çıkar.

Asit Yağmurunun Ormanlara Zararları

  • Asit yağmuru ormanlara çok zararlı olabilir. Zemine sızan asit yağmuru, ağaçların sağlıklı olması için magnezyum ve kalsiyum gibi besin maddelerini çözebilir.
  • Asit yağmuru aynı zamanda alüminyumun toprağa salınmasına da neden olur ve bu da ağaçların su almasını zorlaştırır.
  • Ladin veya köknar ağaçları gibi yüksek rakımlı dağlık bölgelerde yer alan ağaçlar, yağmurdan veya kardan daha fazla asit içeren asidik bulutlara ve siste maruz kaldıklarından daha büyük risk altındadır.
  • Asidik bulutlar ve sis, yapraklarından ve iğnelerinden önemli besinleri alır. Bu besin kaybı, enfeksiyonların, böceklerin ve soğuk havanın ağaçlara ve ormanlara zarar vermesini kolaylaştırır

Asit Yağmurunun Verdiği Hasarlar; Binalar ve Nesneler

  • Asit yağmuru ayrıca binalar, heykeller, anıtlar ve otomobiller de dahil olmak üzere birçok nesneye zarar verebilir. Asit yağmuru bulunan kimyasallar, boya ve kabuklu taş heykellerin eski ve yıpranmış görünmeye başlamasıyla değer ve güzelliğini azaltabilir.
  • Asit yağmurunun hangi problemlere neden olduğunu biliyorsunuz. Asit yağmurunu kontrol etmek için neler yapıldığını merak ediyor olabilirsiniz. Düzenlemeler ve yeni teknolojiler asit yağmurunu azaltmaya yardımcı oluyor.

Asit Yağmurları Nasıl Önlenir?

Asit yağmurlarını önlemek için yapılması gerekenlere göz atalım. Asit Yağmurlarının Etkilerini En Aza İndirmek İçin Alınan Önlemler Şunlardır:

Kirliliği Azaltma

  • Bilim adamları, kömür yakan enerji santrallerinden salınan kükürt dioksit miktarını azaltmak için farklı yollar buldular. Bir seçenek daha az sülfür içeren kömür kullanmaktır. Diğer bir seçenek ise kükürdün bazılarını çıkarmak için kömürü “yıkamak”.
  • Santral ayrıca, kükürt dioksiti bacadan çıkan gazlardan ayıran sıyırıcılar denilen ekipmanı da kurabilir. Kömür ve diğer fosil yakıtların yakılması sürecinde azot oksitler oluşturulur.
  • Diğer Enerji Kaynakları
    Asit yağmurunu azaltmanın en iyi yolu fosil yakıtlar kullanmadan enerji üretmektir. Bunun yerine, insanlar güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanabilirler. Yenilenebilir enerji kaynakları asit yağmurunu azaltmaya yardımcı olur çünkü daha az kirlilik oluştururlar. Bu enerji kaynakları, makinelere güç vermek ve elektrik üretmek için kullanılabilir.

Temizleyici Arabalar

Otomobiller ve kamyonlar asit yağmuruna neden olan kirleticilerin başlıca kaynaklarıdır. Bir araba tek başına çok fazla kirlilik üretmezken, yoldaki bütün otomobiller bir araya gelerek çok fazla kirlilik yaratıyor. Bu nedenle, araba üreticilerinin yeni otomobiller tarafından salınan nitrojen oksit ve diğer kirletici miktarını azaltmaları gerekmektedir.

  • Otomobillerde kullanılan bir teknoloji türü, katalitik konvertör olarak adlandırılır. Bu ekipman, otomobiller tarafından salınan nitrojen oksit miktarını azaltmak için 20 yıldan uzun bir süredir kullanılmaktadır. Bazı yeni arabalar da doğal gaz gibi daha temiz yakıtlar kullanabilir.
  • Daha az kirlilik üreten ve çevre için daha iyi olan otomobiller genellikle düşük emisyonlu araçlar olarak etiketlenir. EPA’nın Yeşil Araç Kılavuzuna bakarak hangi araçların düşük emisyonlu araç olduğunu öğrenebilirsiniz.
  • Bunu biliyor muydunuz EPA ” Amerika Birleşik Devletlerinde Çevre Koruma Ajansıdır.”

Devlet kurumları ve bilim insanları asit yağmuru durdurmak için yeterli olmaya bilir. Çözümün bir parçası da olabilirsiniz!

Sorunu Anlayın

  • Asit yağmurunu kontrol altına almak için atabileceğiniz ilk adım sorunu ve çözümlerini anlamaktır. Artık bu çevresel sorun hakkında bilgi sahibi olduğunuza göre, başkalarına bunun hakkında bilgi verebilirsiniz.
  • Sınıf arkadaşlarınızı, ailenizi ve öğretmenlerinizi bu sitede öğrendikleriniz hakkında bilgilendirerek, onlara asit yağmuru problemi hakkında eğitme konusunda yardımcı olabilirsiniz. Bir fark yaratabilirsin!

Enerji Tasarrufu

  • Enerji üretimi asit yağmuruna neden olan kirleticilerin büyük miktarlarda yarattığından, alabileceğiniz önemli bir adım enerjiyi korumaktır. Bunu birkaç şekilde yapabilirsiniz:
  • Kullanmadığınızda ışıkları, bilgisayarları, televizyonları, video oyunlarını ve diğer elektrikli cihazları kapatın.
  • Anne ve babanızı veya ablanızı, kardeşinizi  bunlar konusunda, ışıklar, klimalar, ısıtıcılar, buzdolapları ve çamaşır makineleri dahil olmak üzere daha az elektrik kullanan ekipman satın almaya teşvik edin.
  • Bu ekipman Energy Star etiketine sahip olabilir. Klima kullanımını sınırlamaya çalışın. Ebeveynlerinden tatile gittiğinizde termostatı (evinizdeki sıcaklığı kontrol etmek için kullanılan cihaz) ayarlamalarını isteyin.

Araçları Azaltın

  • Arabalar ve kamyonlar da asit yağmura neden olan çok miktarda nitrojen oksit üretir. Arabalardan gelen hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olmak için otobüs ve tren gibi toplu taşıma araçlarını veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca, ailenizden biri mağazaya gidecekse veya akrabalarınızın yanına gidecekse ve onların yeri yakınsa  arabayla gitmek yerine yaya olarak gitmelerini veya bisiklet ile gitmelerini söyleyin. Yalnız siz de yapın, onlara söyleyip siz araba ile gitmeyin, sizin yapmadığınız şey karşı tarafta etki yapmaz.

Yorumlar (0)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!