Yenilenebilir enerji nedir kısaca çeşitleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile hepsini derledik. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir? Hemen bakalım.

Yenilenebilir Enerji Nedir ?

Yenilenebilir enerji, güneş, rüzgar, su veya toprak gibi doğal bir kaynak kullanılarak üretilen enerjidir.

Bu kaynaklar sonsuzdur ve sürekli olarak yenilenir.

Yenilenebilir Enerji Örnekleri

Güneş Enerjisi

Rüzgar Enerjisi

Biyokütle Enerjisi

Jeotermal Enerji

Hidroelektrik Enerji

Hidrojen Enerjisi

Dalga Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

Yenilenebilir enerji nedir

1. Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi, bu tür yenilenebilir ilk kaynaktır. Güneşten elde edilen enerjidir. Yüzyıllardır en popüler alternatif enerji biçimidir. Fotovoltaik teknoloji veya ısı ile çalışan motorlar kullanılarak güneş enerjisi yardımıyla elektrik üretilebilir.

Bu teknolojilerin çoğu, güneş ışığını yakalayabilir ve gerektiğinde pillerde saklanabilen elektriğe dönüştürebilir. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın kullanımlarından bazıları güneş pişirme, ısıtma suyu ve batarya ile çalışan elektroniklerdir. Güneş enerjisi de endüstriyel kullanımlara adapte edilmiştir.

Güneş enerjisi, daha sonra bir tür güce dönüşebilecek koşulları yaratmak için kolektör panelleri kullanarak güneş enerjisini toplar. Büyük güneş paneli alanları genellikle küçük trafoları şarj etmek için yeterli güç elde etmek için çölde de kullanılmaktadır.

Yenilenebilir enerji nedir

Yenilenebilir enerji nedir

2. Rüzgar Enerjisi

Rüzgar enerjisinin kaynağı temelde güneş enerjisidir. Güneş enerjisi karaları ve denizleri aynı oranda ısıtmadığından oluşan basınç farkı rüzgarı meydana getirir.

Rüzgarın etkisinin fazla hissedildiği bölgelere kurulan rüzgar tribünleri rüzgarın var olan kinetik enerjisini önce mekanik enerjiye, daha sonra elektrik enerjisine dönüştürür.

Rüzgârdan elde edilen enerji rüzgarın o anki hızına ve esme süresine bağlıdır. Rüzgâr enerjisi günümüzde Dünya’nın elektrik ihtiyacının %2’sini karşılamaktadır. Rüzgâr tribünü teknolojilerinin diğer elektrik üretimi teknikleriyle kıyasla çevreye zararlı etkisi çok azdır.

Rüzgar enerjisi giderek yaygınlaşıyor. Rüzgar çiftlikleri ortaya çıkmasına izin veren yeni yenilikler, onları daha yaygın bir manzara haline getiriyor.

Yenilenebilir enerji nedir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

3. Hidro Elektrik (Su) Gücü

Güneşin bize temiz enerji sağlayabildiği başka bir yol da sudan geçer. Okyanustaki akıntılar mı yoksa denizdeki gelgitler mi, hepsi güneşten kaynaklanıyor. Şu an itibariyle, hidroelektrik enerjinin yakalanabileceği çeşitli yollar var.

Hidroelektrik enerji santralleri yenilenebilirdir. Doğa için temiz bir enerji kaynağı konumundadırlar.

Yükseltinin fazla olduğu yerlerde suyun akış hızı fazla olacağından, bu santraller bu bölgelerde daha kullanışlı olacaklardır. Hidroelektrik santrallerde akan suyun enerjisi baz alındığından balıkçılığı geliştirmede, ulaşımı kolaylaştırmada, sulamada ve en çok da enerji üretiminde kullanılmaktadır.

Barajlar geniş çaplı olarak elektrik üretmek için yaygın bir yoldur. Suyun düşmesi, dönerken enerji üretebilen türbinlere güç verir. Doğal olarak meydana gelen küçük şelaleler, nehirlerde, akarsularda ve okyanuslarda suyun hareketinden kinetik enerjiyi türeyen sistemlerle birlikte başka bir kaynaktır.

Küçük kasabalar, orta büyüklükteki hidroelektrik güç sistemleri kurarak yerel su yollarının enerjisini kullanabilir.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

4. Jeotermal Enerji

Dünyada fosil yakıtlar olmayan muazzam miktarda enerji vardır. Jeotermal enerji olarak bilinir. Birçoğu doğada radyoaktiftir ve yaptıkları zaman büyük miktarda ısı bırakırlar. Bu ısı onu kabuk haline getirir. Dünya yüzeyinde çatlaklar göründüğünde bir çıkış yolu bulur.

Bunlar, süper ısıtılmış buhar ve kaynar su bırakan termal havalandırmalardır. Bu havalandırma kanalları, bize daha yenilenebilir enerji kaynakları sağlayan elektrik enerjisi üretimi için uyarlanabilir.

Jeotermal enerji yenilenebilir bir kaynaktır. Dünyadaki en büyük jeotermal enerji santrali grubu, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri’nde jeotermal alan olan Geysers’de bulunmaktadır.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

5. Biyokütle Enerjisi

Temiz enerji formu biyokütledir. Bu, binlerce yıldır insanlar tarafından farklı şekillerde kullanılmıştır.

Biyokütle, her ikisi de yenilenebilir enerji kaynakları olan başka bitki ve kalıntı değildir. Bitkiler, fotosentez işlemi sırasında içlerinde bulunan enerjiyi içerir.

Bu enerji bozulur ve bitkiler yakıldığında kullanılabilir hale getirilir. Biyokütle tesisleri temel olarak büyük miktarlarda ham maddeyi parçalayabilen fırınlardır. Bitkisel artık ürünler, çürük bitkiler, hastalıklar sebzeler ve hatta atık odun parçaları ham madde olarak kullanılabilir.

  • Biyokütle Enerji teknolojisi uygulamaları:
    – Biyoyakıtlar
    – Biyokütlenin taşınması için sıvı yakıtlara dönüştürülmesi.
    – Biogüç
    Biyokütleyi doğrudan yakmak veya elektrik üretmek için gaz yakıt veya yağa dönüştürmek.
    – Biyoürünler
    – Biyokütlenin, tipik olarak petrolden elde edilen ürünleri yapmak için kimyasallara dönüştürülmesi.

Biyokütle enerjisi organik malzemeden üretilir. Bitkilerde bulunan klorofil, fotosentez işlemiyle karbondioksiti havadan ve yerdeki suları karbohidratlara dönüştürerek güneş enerjisini yakalar.

Bitkiler yakıldığında, su ve karbondioksit tekrar atmosfere geri salınır. Biyokütle, genel olarak ekinleri, bitkileri, ağaçları, bahçecikleri, tahta parçaları ve hayvan atıklarını içerir. Biyokütle enerjisi, evlerde ısıtma ve pişirme ve endüstriyel üretimde yakıt olarak kullanılır. Bu tür enerji atmosfere büyük miktarda karbondioksit üretir.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

6. Biyoyakıtlar

Biyoenerji, odun veya özel ‘enerji bitkileri’ gibi organik maddeleri toplayarak ve onu ısı, elektrik veya nakil yakıtına dönüştürerek oluşturulur. Bitkilerden ve ekinlerden de elde edilen Biyoyakıtlarımız vardır.

Biyokütle’den yenilenebilir enerji kaynakları olarak ayrılırlar. Çünkü bunlar sentetiktir ve doğrudan elektrik üretmek için kullanılmazlar. Ethanol, şekerin fermentasyonuyla oluşturulan biyoyakıtın ana formudur. Benzinle bir araba yakıtı şeklinde düzenli olarak karıştırılır. Çünkü yanarken daha az karbondioksit üretir.

Biyoyakıtlar bölgede çok gerçek fırsatların bulunduğu başka bir alandır. Biyoyakıtlar veya bazen arandığı şekliyle biyoenerji enerji ve elektriğin atık maddelerden oluştuğu anaerobik sindirim gibi süreçleri içerir.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

7. Hidrojen Enerjisi

Hidrojen muazzam bir enerjiye sahiptir. Evlere ve sanayilere güç vermek için kullanılabilir. Hidrojen suyla kullanılabilir ve yeryüzünde mevcut olan en yaygın elementtir. Su, üçte iki oranında hidrojen içerir, ancak doğada diğer elementlerle birlikte bulunur.

Bir hidrojen yakıt hücresi, hidrojen ve oksijenden gelen kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren ve dolayısıyla bir elektrik akımı üreten cihazdır.

Yüksek yakıt maliyetlerinin getirdiği zorluklara rağmen, ancak bol miktarda yenilenebilir enerji kaynağıyla, bu proje adalara hidrojen ekonomisi geliştirmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

8. Okyanus Enerjisi

Yeryüzünün yaklaşık % 70’i su ile kaplıdır. Okyanusların muazzam büyüklüğü nedeniyle, bu enerji formunun enerji üretme gücü, diğer herhangi bir enerji kaynağından daha fazla potansiyele sahiptir.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

9. Dalga Enerjisi

Dalga enerjisi okyanuslarda üretilen dalgalardan üretilir. Dalga enerjisi yenilenebilir, çevre dostu ve atmosfere zarar vermez. Birçok ülkenin kıyı bölgeleri boyunca kullanılabilir ve bir ülkenin yakıt için yabancı ülkelerdeki bağımlılığını azaltmasına yardımcı olabilir.

Dalga enerjisi üretmek, deniz ekosistemine zarar verebilir.

yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir

Yenilebilir Enerji Kaynakları Nelerdir ?

Yenilenebilir Enerji Neden Önemlidir?

Yenilenebilir enerjiler kaynakları, temiz tükenmez ve giderek daha rekabetçi bir enerjidir.

Fosil yakıtlardan, çeşitlilikleri, bolluğu ve gezegenin herhangi bir yerinde kullanım potansiyeli bakımından farklıdırlar.

Yenilenebilir enerjiler, Aralık 2015’te Fransa başkentinde düzenlenen Dünya İklim Zirvesi’nde imzalanan Paris Anlaşması aracılığıyla uluslararası toplumdan önemli destek de aldı.

Yüzde 100 Yenilenebilir Olmak ve Onları Aşmak için Başlıca Engeller Nelerdir?

Bir ülkenin yüzde 100 yenilenebilir olması için, bazı teknik, ekonomik ve politik zorluklarla karşı karşıyadır. Teknik zorluklar arasında gerçekten akıllı bir şebekenin oluşturulması ve depolama ile mikro ızgaraların entegrasyonu yer alıyor.

Özellikle binalarda, en yüksek elektrik talebi sırasında enerji kullanımını ve büyük miktarda salınımı yönetmek için otomatik bir talep cevabı geliştirilmelidir.

Son on yılda, gerekli enerji yönetimini sağlayacak düşük maliyetli akıllı elektronikler de muazzam bir gelişme görülmüştür. Ekonomik kısıtlamalar, büyük çapta yenilenebilir enerjinin uygulanması için önemli bir yatırım yapılması gerektiğinden, büyük zorluklar da beraberinde getirmektedir.

Şebeke depolamada büyük bir yatırım gerektirir. Günümüzde mevcut depolama yöntemleri arasında, pompalanan depolama hidro elektrikliği en uygun maliyetlidir. Düşük maliyetli elektrik motorları, araçtan şasiye mimariler aracılığıyla ciddi depolama potansiyeli sunması nedeniyle de teşvik edilebilir.

2050 Yılında Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Nasıl Sağlanır?

Ecofys’in, önde gelen enerji danışmanlık şirketi dünyanın enerji talebinin % 100 raporuna istinaden 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji ile karşılanabileceği üzerine bir program üretti, hedef yarısı enerjisini azaltmak için enerji verimliliğini artırarak aşılabileceğini yenilenebilir enerji kaynaklarına geçerek elektrik üreterek taleplerini karşılar. Ecofys, hedefe ulaşmak için izlenebilecek bazı önerileri öne sürdü.

  • Ürün tasarımının her aşamasında enerji tasarrufu oluşturulmalıdır.
  • Karbon emisyonları fiyatı enerji vergisi olarak sunulmalıdır.
  • Tüm yeni binalar için sıkı enerji verimliliği kriterleri getirilmelidir.
  • Binalar dahil olmak üzere enerji tüketen ürünler için minimum enerji verimliliği standartları dünya çapında tanıtılmalıdır.
  • Topluluklar, işletmeler ve bireyler verimliliği artırmaya teşvik edilmeli ve enerji tüketimi konusunda bilinçlendirilmelidir.
  • Ülkeler büyük ölçüde toplu taşımacılığa yatırım yapmalıdır.

Yorumlar (1)

* Yorumların Onaylanması İçin Türkçe Yazım Kurallarına Dikkat Edin!

fatma 3 sene önce

çok güzel ve yararlı bir yazı olmuş ellerinize sağlık